Online bodypercussie & zang workshop voor KOREN.

Veel koren zitten met de handen in het haar als het niet mogelijk is om live samen te komen, en zingen via Zoom of een ander vergaderplatform is een behoorlijke uitdaging. Samen zingen wordt enorm gemist, maar zie je koor maar eens online bij elkaar te houden, dat is geen makkelijke opdracht. Koren staan op een heel laag pitje of vallen zelfs om.

De vraag die mij met mijn eigen koor ook steeds bezighoudt is of het mogelijk is, om dat fijne gevoel van samen muziek maken zoals we dat in de live situatie kennen, ook op één of andere manier in een online setting te ervaren. Die zoektocht ligt me na aan het hart, want dat is toch de essentie van koor zingen, en überhaupt van musiceren. Inmiddels heb ik er het een en ander over ontdekt en geleerd, en dat geeft hoop! Er gaat natuurlijk niets boven live zingen, maar inmiddels heb ik manieren gevonden, o.a. met bodypercussie, om ook online al musicerend écht contact te ervaren met je mede Zoomers.

Het is allemaal begonnen met de Online Bodypercussie Break, die is ontstaan als een korte flitsende workshop voor bedrijven, even los uit de werksfeer, en iets leuks met je collega’s meemaken. Steeds weer hoor ik terug dat het werkt en dat deelnemers achteraf het gevoel hebben dat ze samen met collega’s iets hebben meegemaakt.

De stap die ik nu gemaakt heb is om de Online Bodypercussie Break uit te breiden met zang en zo optimaal geschikt te maken voor koren. Tijdens de workshop staat iedereen op mute, maar omdat ik zorg voor een muzikale bedding om bij mee te bodypercussiën en/of zingen, voelt het niet kaal. En wat een belangrijk onderdeel is geworden voor het gevoel van “samen”, is beweging. Dat is wat bodypercussie van nature in zich heeft, maar voor deze online situatie zoek ik naar uitbreiding van bewegingen, die visueel een optimaal effect hebben. De workshop vindt zittend plaats, aan je tafel met computer of laptop, zodat je je mede koorleden zo dichtbij mogelijk in beeld ziet. De liedjes zijn eenvoudig, soms 2 stemmig of een canon, maar altijd goed klinkend en rijk. Door die eenvoud heb je aandacht over om te zien en voelen dat je met je medekoorleden aan het musiceren bent. En als iedereen dan ook nog bewegingen maakt voegt dat veel toe aan het gevoel van “samen”.

Dit zijn de ingrediënten van mijn zoektocht naar online verbinding in het zingen wanneer we niet bij elkaar kunnen komen. Nogmaals, er gaat niets boven live samen zingen, maar ik hoop dat deze online bodypercussie en zang workshop iets waardevols kan toevoegen als we ons in zo’n schrale periode bevinden. Een moment waarin we ons in ieder geval verbinden met elkaar. En hopelijk ervaren we weer een sprankje van de essentie van samen musiceren. Dat is mijn wens en daar zal ik mij 100% voor inzetten.

Delen met je netwerk?