Bodypercussie

Scholen.

 

Bodypercussie is het meest eenvoudige middel om met  leerlingen ritmegevoel,  muzikaal alsook motorisch geheugen, lichaamscoƶrdinatie,  luisteren, concentratie, timing en samenwerking te trainen.

 

In mijn aanbod de volgende lessenseries:

 

"De Gouden Drum, een bodypercussie sprookje", 3 lessen voor groep 1 en 2:

 

Aan de hand van het bewerkte Franse sprookje "De Gouden Fluit", worden de kinderen meegenomen in het avontuur van Benoit, die met de dochter van de Koning mag trouwen als hij een aantal bijna onmogelijke opdrachten vervult. Bij het uitvoeren van die opdrachten wordt hij geholpen door een Gouden Toverdrum. Met bewegingsspelletjes, liedjes en bodypercussie spelen de kinderen een actieve rol in de uitbeelding van het sprookje. Mijn accordeon neem ik mee als muzikale begeleiding.

 

bodypercussie zeewolde 2012 2 k

 

"Max en de Maximonsters", 4 lessen voor groep 3 en 4:

 

Welk kind wil niet eens naar hartenlust  "zijn vreselijk gebrul uitstoten, met zijn vreselijke tanden knarsen, met haar vreselijke ogen rollen en haar vreselijke klauwen laten zien".


En welk kind wil niet eens Max zijn, en de Maximonsters temmen door uit volle borst "Koppen dicht!" te roepen.

 

Rondom dit prachtige prentenboek van Maurice Sendak heb ik een lessenserie van 4 lessen ontwikkeld.

De eerste 2 lessen besteden we aan het leren kennen van het verhaal en onderzoeken we hoe jouw eigen monster klinkt en beweegt. Tijdens de lessen leren de kinderen verschillende (monster) bodypercussie ritmes op hun lichaam maken en ervaren ze hoe het is om afwisselend te temmen en getemd te worden.

 

In de 3e les neem ik mijn marimba (een groot melodisch slagwerkinstrument) mee, en zing en speel ik het boek zoals ik dat op muziek heb gezet. Het materiaal waar we in les 1 en 2 mee bezig zijn geweest wordt nu in het muziek verhaal ingepast en de kinderen hebben een actieve rol in het geheel. Ze zingen, spelen en bodypercussiĆ«n mee en zo komt het verhaal op een nieuwe manier tot leven.

 

In de 4e les oefenen we alles nog een keer en sluiten we af met een presentatie voor de ouders.

 

 

"Bodypercussie Yeah!" 3 lessen voor groep 5 t/m 8:

 

In de lessenserie beginnen we met simpele ritmes, al dan niet gekoppeld aan liedjes. In de loop van de lessenreeks worden de ritmes uitdagender en gaan we ze steeds meer met elkaar combineren in verschillende groepen. We verdiepen ons in "jabberen" en er is ruimte om zelf jabbertalk raps en bodypercussie ritmes te bedenken. Uiteindelijk wordt alles samengebracht in de vorm van een Bodypercussie Band met dirigent. De ritmes en raps krijgen een eigen teken en de dirigent kan deze onderdelen naar eigen smaak laten klinken, stoppen en combineren.

 

bodypercussie klas     bp gouda3k