Over Fredrike

In 1990 behaalde Fredrike de Winter Cum Laude haar uitvoerend musicus diploma slagwerk in Utrecht. Met veel plezier heeft ze jarenlang haar kostje bij elkaar geslagen. Hedendaags klassieke muziek, kamermuziek, slagwerkgroep Den Haag, combinaties met theater, dans en film, overal heeft ze gespeeld en zo werd Fredrike een veelzijdig muzikante.

Inmiddels is haar muzikale pad verdergegaan en het ontwikkelt zich nog steeds. 10 Jaar geleden kwam ze in de ban van bodypercussie, een manier om met je eigen lichaam swingende grooves te maken, en sinds die tijd geeft ze workshops bodypercussie, vaak gecombineerd met zingen aan verschillende doelgroepen, zoals koren, schoolklassen, in het bedrijfsleven en aan iedereen die geïnteresseerd is in zijn/haar lijf als muziekinstrument. In deze workshops komt haar passie voor ritme, muziek, en het werken met mensen samen. “Ik ben iedere keer weer enthousiast van het plezier dat ontstaat, en de energie die loskomt in de workshops, mensen worden vrijer en gaan weer spelen, super mooi om te zien!”

De laatste jaren is gebleken dat ze een grote liefde heeft voor, en specifieke affiniteit met, de ouder wordende, vaak ook kwetsbare mens. Haar nieuwe muzikale liefde, de acccordeon, komt hierbij goed van pas. “Het is prachtig om te zien hoe je via muziek contact kunt maken, voorbij woorden en met een open hart, inspelend op wat zich voordoet, puur en spontaan.”  Ze is als muzikante verbonden geweest aan de dansvoorstelling Simpel Verlangen, die in verpleeg –en verzorgingshuizen in het hele land speelde. Sinds juni 2018 is ze muzikaal leider van twee Grijze Koppen Orkesten, één in Utrecht, en één in Den Haag.

Als muzikante treedt ze regelmatig op met wereldmuziek band Todo & Co: Wervelende wereldmuziek door vier multi instrumentalistes. Samen met Noortje Huiskens vormt ze het marimba/fluit duo Women in Wonderland. Dit sprankelende duo speelt bekende klassieke stukken, gearrangeerd voor fluit en marimba, improvisaties en meditatieve muziek. Verder heeft Fredrike tijdens de corona lockdown in het voorjaar van 2020 een nieuw concept ontwikkeld om mensen in de wijk, die wel iets extra’s kunnen gebruiken, een muzikaal hart onder de riem te steken: Muzikale Balkon-Ode 

“Het overkoepelende in al mijn muzikale werkzaamheden is dat ik graag mensen enthousiasmeer, en meeneem in de vitale wereld van muziek en ritme. Ik hou enorm van de pareltjes die ontstaan wanneer je in het hier en nu muziek maakt met elkaar. Ik kan de voorwaarden scheppen voor ontspanning, plezier, en dat je je op je gemak voelt, de magie van de muziek doet de rest…..”  

Delen met je netwerk?