WORKSHOP NATURJODEL

3 december 2023: Vervolg workshop Naturjodel

In deze workshop duiken we samen in de wereld van de jodelklanken!
In het eerste deel van de workshop (de ochtend) kun je de basistechniek van het jodelen leren, of opfrissen als je er al eens kennis mee hebt gemaakt.
In de middag verdiepen we onze kennis, leren we nieuwe Naturjodels en ontdekken we in improvisaties onze eigen Jodelroep. Het gezamenlijk harmonisch begeleiden van jodelmelodieën, een specifieke traditie binnen Naturjodel, noemen we Gradhäbe en is een hoogtepunt van de middag, een gezamenlijke belevenis die raakt en eigenlijk alleen maar goed doet!

Jodelen laat ons kracht en vrijheid ervaren. Het karakteristieke roepende zingen (de wissel van hoge (kop) en lage (borst) tonen, de typische jodeltechniek) vergroot de uitdrukkingskracht van onze stem. Het is diep in de mens geworteld om ons verlangen, vrij, luid en lustig via onze stem te laten klinken. Jodelen lost blokkades op en opent onze resonantie ruimtes. Het maakt gelukkig, geeft plezier, bezielt en verbindt.

De oorsprong van het jodelen gaat terug tot de Prehistorie. Herders en verzamelaars communiceerden door te jodelen. Jodelvormen van communicatie bestaan over de hele wereld. We horen de techniek van de registerwissel bijvoorbeeld bij de Pygmeeën in Afrika, het joiken in Finland, de Inuit, en in Mongolië, de VS, Georgië, Bulgarije, en natuurlijk het Alpengebied, Zwitserland en Oostenrijk.

Datum            : zondag 3 december 2023

Tijd:
10.30u – 12.30u: leer/ herhaal de basisbeginselen
13.30u – 17u : verdieping en verfijning van het jodelen.
De middagworkshop zonder de ochtendles is alleen geschikt voor mensen met ervaring met jodelen, bijvoorbeeld als je de vorige workshop van Doris hebt bijgewoond.

Plaats              : ’t Hart op zolder
Provincialeweg 66A, 3998 JK Schalkwijk (bij Houten)

Investering     : € 95,- voor de hele dag. € 70,- voor alleen de middag.
Info & opgave: via contact of 06-14683265

De workshop wordt geleid door zangeres/stemcoach/koorleider Doris Hintermann Masi uit Basel, Zwitserland.

Website van Doris: LA VOCE – Doris Hintermann

Mijn passie voor de stem, of het nu is wanneer ik zelf zing, naar anderen luister of lesgeef, vergezelt me al vele jaren. Er is iets ongelooflijk bevrijdends aan dit diepe gevoel van geluk. Dit door te geven is een van mijn belangrijkste doelen bij het werken met de stem.

Ik ontdekte het jodelen tijdens een theaterproject. De geluiden van de natuur raakten me diep en ik begon me intensief te verdiepen in de Naturjodel. Ik reisde naar de plaatsen in Zwitserland waar deze traditie bewust wordt gecultiveerd en nam les van verschillende jodelaars. Al 15 jaar leid ik jodelworkshops en sinds 2017 een jodelkoor, de NaturJodelFrauen Basel. Naast mijn passie voor jodelen werk ik als muziekdocent en theater professional.

Delen met je netwerk?